Date de contact:
Adresa: Str. 1 Decembrie, nr. 11, Horezu,
245800, Jud. Valcea
Telefon: Director Iovan Constantin
0250-86.01.90 - interior 112
Fax: 0250-86.04.81
E-mail: primaria@orasul-horezu.ro
Infiintata in anul 1968, Casa de Cultura "Constantin Brancoveanu" din Orasul Horezu a fost si este nucleul in jurul caruia graviteaza toate manifestarile culturale locale. Casa de cultura indeplineste urmatoarele obiective:
In valorificarea mostenirii artistice a creatiei populare Horezu are un merit deosebit prin organizarea , de 41 de ani, a Targului ceramicii populare romanesti "Cocosul de Hurez", care reuneste , la fiecare inceput de vara, artisti ai lutului din toata tara. Prin colectionarea obiectelor de ceramica donate de catre mesterii olari la fiecare editie a targului s-a constituit patrimoniul Galeriei de Arta Populara Contemporana de la Horezu . Organizata intr-un spatiu construit special pentru acest scop, la Casa de Cultura "Constantin Brancoveanu", din orasul Horezu, Galeria adaposteste cateva mii de piese de ceramica populara romaneasca, punandu-le in valoare, ocrotindu-le si pastrandu-le pentru posteritate. Unica de acest fel in tara, expozitia de la Horezu ofera o imagine reprezentativa a acestui mestesug pe intreg teritoriul romanesc.
Expozitia de ceramica este structurata pe centre si autori, dand vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste specificul fiecaruia, de a face comparatii, de a urmari evolutia acestora in timp, de a admira obiectele dar si de a invata cate ceva despre acest mestesug traditional.
Sunt prezente urmatoarele centre de olarit : Horezu, Vladesti , Lungesti si Slatioara din judetul Valcea, Sisesti – Mehedinti, Curtea de Arges, Radauti si Marginea – Suceava, Mihaileni – Botosani, Baia Mare – Maramures, Vadu Crisului – Bihor, Jupanesti – Timis, Obarsa – Hunedoara, Corund si Miercurea Ciuc – Harghita, Oboga – Olt, Branistea – Galati, Galesoaia – Gorj.
Ansamblul folcloric "Braduletul" al Casei de Cultura Constantin Brancoveanu din orasul Horezu, infiintat in anul 1961, a desfasurat o bogata activitate artistica, ducand de multe ori, cu mandrie, cantecele, dansurile si obiceiurile zonei in afara granitelor Romaniei.
De curand , un grup de tineri inimosi a preluat stafeta pastrarii si punerii in valoare a acestui patrimoniu imaterial de o nepretuita valoare.